Geweldige prestatie van Lisanne, brons en een Nederlands record!!

Voor het eerst sinds 1962 pakt een Nederlandse een EK-medaille op de 400 meter. Lisanne de Witte presteerde het, in een nieuw Nederlands record.

Doorgaan, doorgaan, doorgaan
FOTO: ANDY ASTFALCK

Zaterdagavond 11 augustus 2018, 20.12 uur, primetime voor topatlete Lisanne de Witte.

De finale van de 400 meter. Met zeven andere loopsters, waaronder landgenote Madiea Ghafoor, treedt De Witte aan voor een loodzware taak: een EK-medaille veroveren op een onvoorspelbare afstand, de 400 meter. De ene keer loop je ‘m als het ware fluitend, de andere keer verzuur je en strompel je over de finish. Een loterij bovendien, omdat er vooraf, op papier, een verschil van slechts 29/100e seconde bestaat tussen loopster één en loopster acht. De Witte start in baan 2, de Poolse Swiety ervóór en weer daarvoor de Griekse Belimpasaki. Ghafoor start helemaal aan de buitenkant, in baan 8. De Griekse gaat als een raket van start, maar dat hebben er wel meer gedaan, om dat later te bezuren. Na 300 meter worden de kaarten immers pas geschud.

Onnavolgbare tijden: Swiety 50.41, Belimpasaki 50.45 en De Witte 50,77, een Nederlands record. Na Tilly van der Zwaard, in 1962, bovendien pas de tweede Nederlandse vrouw die een EK-medaille verovert op de 400 meter.
Een opvallend frisse Lisanne de Witte na afloop: ‘Ik wist dat Swiety één van de grootste concurrenten zou zijn. Ze zat gelukkig een baan naast me en dat was wel echt goed voor mij. Ik dacht: ik moet echt met haar mee. Na 200 meter dacht ik: doorgaan, doorgaan, doorgaan, blijven pushen. Op de laatste vijftig meter was ik zo bezig met mijn benen optillen, ik kon gewoon niet meer. En dat klopt ook wel als je kijkt naar mijn tijd, mijn snelste race ooit. Pas op de finish wist ik dat ik brons had.’

ekst: Eric Roeske

Als Atletiekvereniging zijn we natuurlijk supertrots op Lisanne haar prestatie want dit is echt bijzonder!! Daarnaast zijn we natuurlijk heel trots op haar zus Laura en stille kracht achter deze twee toppers, toptrainer Sven Ootjers! 

Bekijk hier de wedstrijd terug. Mogelijk gemaakt door Uitkijkpost

 

https://www.facebook.com/Uitkijkpost/videos/1797245446997888/

Leave a Reply