AMC Loop 2011

Op zondag 22 mei werd voor de 23e keer de AMC loop georganiseerd. De aankondiging belooft een route van 5, 10 of 15 km over een lommerrijk parcours.

Het klopt dat in de tachtiger jaren het AMC (Amsterdam Medisch Centrum) is gebouwd in het buitengebied Amsterdam Zuid-Oost.

Zo aan de rand van de Gaasperplas en Abcoude zijn een aantal mooie rondes mogelijk. Ik werk al weer een aantal jaren in het AMC en ken de routes van ” de ronde Hoep” , Abcoude, Ouderkerk aan de Amstel, eigenlijk met name door te skeeleren in dit gebied.

22 mei was voor mij de eerste keer dat ik aan de AMC loop zou meedoen. Ik wilde dat al jarenlang doen, mede omdat het inschrijfgeld volledig ten goede komt aan de Stichting Medische Hulp Kenia. Net zoals de kerst gratificatie trouwens. Deze kleine vrijwilligersorganisatie verbetert de gezondheidszorg in Kenia. Zo wordt elk jaar de opleiding voor 15 verpleegkundigen in spe bekostigd.

Met mij nog vier collega’s die deze loop aangingen. Allen elke dag druk met de behandeling en verzorging van transplantatiepatiënten, een behandeling die zelfs met AMC gelden nooit in Kenia plaatsvindt. Maar goed, 10 kilometer leek mij een goede uitdaging. De streeftijd lag op 50 minuten en Laura (links van mij) opperde als tactiek: direct als een speer ervandoor.

Dat heb ik gedaan. De eerste kilometer was al in 4.44 min afgelegd. Een beetje te positief, bleek achteraf, want ik heb de hele route met de tong uit de mond gerend en was bekaf. Waar ik anders op zondagochtend van een heerlijke loop in mooie natuur geniet, heb ik nu niets van de beloofde lommerrijke omgeving gezien. Voor de finish natuurlijk nog wel een klein sprintje en met een eindtijd van 50 min en 20 sec was mijn doel bereikt. Wel leuk om te weten is dat ik de 6e ” in het AMC werkende vrouw” was met deze eindtijd.

De maandag na deze loop ontmoette ik een net getransplanteerde patiënte op de polikliniek, zij was al hardlopend naar haar medische controle gekomen. Ik noemde dat ik dat ontzettend knap vond en vroeg haar of ze de AMC loop nog had gelopen. dat had zij niet, maar vorig jaar in oktober, nog voor haar transplantatie heeft zij de halve marathon van Amsterdam gelopen in 2 uur 24. Een topprestatie met een falende nier, weet ik. Het leuke is dat zij volgend jaar deelneemt aan de ” World Transplant Games” , de olympische spelen voor getransplanteerde patiënten. Zij zal gaan lopen en tennissen. geweldig, toch? Ik durfde niet meer te zeuren over mijn kwaaltjes tijdens deze 10 kilometer. Volgend jaar nog maar een tandje erbij….

Janneke Vervelde, hardloopster bij atletiekvereniging TRIAS en
coördinator nierdonatie bij leven in het AMC

Leave a Reply